Те са палестинци с онкологични заболявания. Насядали са на пластмасови столове в

...
Те са палестинци с онкологични заболявания. Насядали са на пластмасови столове в
Коментари Харесай

Блокирани: раково болните пациенти от ивицата Газа

Те са палестинци с онкологични заболявания. Насядали са на пластмасови столове в болничното заведение „ Аугуста Виктория “ в Източен Йерусалим. Напуснали са Газа броени дни преди терористичното нахлуване на Хамас против Израел.

Днес те се борят освен против подлата болест, само че и против гузната си съвест. Гузна съвест, тъй като не могат да се приберат вкъщи и да поддържат околните си, когато в Газа бушува война.

„ Те са доста обезпокоени и нервни и имат потребност от много повече – освен от покрив над главата си и от храна. Имат потребност да беседват за това, което претърпяват сега “, споделя един обществен служащ, поискал анонимност. „ Мнозина от тях се усещат отговорни, тъй като тук има електричество, вода, храна и всичко останало, а децата им там от време на време гладуват. Това напряко ги унищожава “, прибавя той.

Около 100 палестински пациенти и техните придружители са блокирани в болничното заведение „ Аугуста Виктория “. Тази болница на един рид с аспект към Стария град на Йерусалим е кръстена на брачната половинка на немския кайзер Вилхелм Втори. Императрица Аугуста посещава Йерусалим през 1898, а през днешния ден болничното заведение на нейно име обезпечава особено лекуване на рак – да вземем за пример с лъчева терапия, каквото няма в Газа или на окупирания Западен бряг.

Разделени фамилии

Абу Джамал, който не желае да се разгласява същинското му име, в действителност трябвало да остане в болничното заведение единствено няколко дни и да се прибере в Газа на 8 октомври. Тук е със брачната половинка си, а седемте им деца са останали при родственици в Газа.

В болничното заведение " Аугуста Виктория " в Източен Йерусалим заболели от рак пациенти от Газа получават особено лекуване Снимка: Tania Kraemer/DW

Този пациент е от един състоятелен квартал в центъра на град Газа, който съгласно новините е бил съществено обиден по време на сраженията. Израелските военни навреме предизвестяват популацията да се придвижи на юг, а фамилията на Абу Джамал взема решение да последва тази рекомендация.

„ Те отидоха на юг, само че и там не се усещаха добре, тъй че се върнаха назад. Обаче там към този момент няма нищо, няма даже хлебарница, да не приказваме за сигурност. Просто няма нищо ", изяснява той.

" Няма къде да се върна "

Друг пациент, 70-годишен мъж, който също не желае да си каже името, споделя през сълзи: „ Понякога нямам връзка с околните си 2-3 дни. Те се пръснаха на разнообразни места. “

Вече го е боязън от всяко позвъняване, тъй като се притеснява, че ще чуе неприятни вести. Преди няколко дни научил, че една от дъщерите му и нейният брачен партньор са починали при израелски въздушен удар. „ От къщата не е останало нищо, просто няма къде да се върна “, споделя възрастният пациент.

В детското поделение Ум Ахмед е приседнала до внучката си Самар, която е закачена на система за химиотерапия. Самар към момента е прекомерно дребна, с цел да схваща какво се случва в близост ѝ. Родителите на момиченцето живеят в бежански лагер в град Газа и не получили позволение да дойдат в болничното заведение – по тази причина със Самар тръгнала баба ѝ.

Всъщност за палестинските пациенти в болничното заведение „ Аугуста Виктория “ постоянно им е било мъчно да излизат от Газа, тъй като от 16 години насам Израел и Египет прецизно управляват напредването на хора отвън територията, която е под ръководство на Хамас. Такива пациенти, които се нуждаят от особено лекуване в Израел, което е недостъпно в Газа, трябваше да желаят позволение от израелските управляващи, с цел да влязат през граничния пункт Ерез – единственият пешеходен контролно-пропусквателен пункт сред линията и Израел. Процедурата е дълга и бюрократична, а когато въпреки всичко се издаде позволение, то важи както за пациента, по този начин и за един съпътстващ родственик.

Невъзможно лекуване

След терористичното нахлуване на 7 октомври Израел затвори двата гранични пункта към линията Газа – вторият от тях Керем Шалом е за артикули. Не е ясно дали и по кое време те ще бъдат отворени още веднъж.

Междувременно трима от пациентите от Газа починаха, а придружителите им бяха депортирани назад в линията. Депортирани бяха и няколко хиляди служащи от Газа, които на 7 октомври се оказаха в Израел.

Ситуацията провокира огромна угриженост измежду медицинския личен състав. Притеснителна е освен ориста пациентите, блокирани сега в Източен Йерусалим, само че и на тези заболели от Газа, които няма да могат да дойдат за бъдещо лекуване.

„ Нашите пациенти са хронично заболели, те се нуждаят от непрекъснати и дълготрайни грижи “, споделя доктор Фиди Мизиед Атраш, изпълнителен шеф на болничното заведение „ Аугуста Виктория “.

От 7 октомври до момента минимум 39 пациенти от линията Газа са пропуснали лъчетерапия в болничното заведение, тъй като пътуването е невероятно. 180 пациенти са били принудени да се откажат от химиотерапия – по същата причина. „ Дори не знаем дали са живи или мъртви “, споделя Атраш.

Повечето лечебни заведения в Газа са затворени

Според последния отчет на СЗО 25 от 36-те лечебни заведения в линията Газа сега не действат. Поради тежките сражения към лечебните заведения и дефицита на консумативи, електричество и вода здравните заведения не могат да оказват помощ на ранените, да не приказваме пък за пациентите с хронични болести.

Пациентите от Газа, които сега са блокирани в болничното заведение „ Аугуста Виктория “, макар рисковете и разклатеното си здраве, желаят да се върнат вкъщи колкото може по-бързо, споделя Абу Джамал. „ Ние сме същински признателни за това по какъв начин се грижат за нас тук. Но все пак аз желая да се прибера при фамилията си “, прибавя той.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР